Vardagsmoms och momsnyheter

Alla viktiga momsnyheter 2019. Fördjupning – Utlägg och Inköp följt av vidareförsäljningPris kr 4 990,-

Anmälan

Varje år sker det förändringar i momsreglerna. Det är viktigt att hålla sig uppdaterad för att kunna ta hänsyn till dessa i det dagliga arbetet. Vi går igenom alla viktiga momsnyheter samt vardagsfrågor och vardagsproblem om momsen.

Dagens fördjupningsämnen

Alla företag har någon form av vidarefakturering av varor eller tjänster till andra företag. Då uppkommer frågor om moms. Får moms dras av på inkommande faktura? Ska moms tas ut på den utgående fakturan? Vi reder ut begreppen i våra fördjupningsdelar Utlägg och Inköp följt av vidareförsäljning.


Fokus på kursen

Nyheterna på momsområdet ägnar vi oss åt ungefär halva kursdagen. Det är både beslutade förändringar och förslag som ännu inte är beslutade. Vi går även igenom de rättsfall som du behöver känna till. Dagens fördjupningsämnen är Utlägg och Inköp följt av vidareförsäljning.

Momsregler på kursen

För att förstå principerna kring utlägg/inköp och vidarefakturering går vi igenom några viktiga områden för momsen; regler för avdragsrätt för moms/vad en faktura ska innehålla för att styrka rätt till avdrag/huvuddragen i reglerna kring internationell handel med varor och tjänster. Vi kommer även att beröra de svåra frågorna kring huvudsaklighetsprincipen – samma momssats på hela fakturan – respektive delningsprincipen – flera momssatser i fakturan.

Praktiska övningar

Under kurserna varvar vi reglerna med många praktiska exempel och ett antal praktiska diskussions­övningar med våra förslag på lösningar. Allt för att du ska ta till dig de svåra reglerna så bra som möjligt och för att du – i det fortsatta praktiska arbetet – ska kunna använda de kunskaper du fått.


Pris: 4.990 kr exkl moms per person. I priset ingår digitalt kursmaterial, lunch, fika och förfriskningar.


 

Streamad onlinekurs!

Du kan även boka kursen som direktstreamad onlinekurs! Sitt vid din egen dator och ta del av momsens nyheter och vardagsfrågor.
Torsdag 14 mars kl 9–16

 

 

Kursledare

Pelle Gustavsson

Pelle kan moms utan och innan efter över 25 år i branschen.
Läs mer om Pelle Gustavsson

Håkan Larsson

Håkan Larsson

Håkan är en av Tholin & Larssons riktiga veteraner och har varit här sedan 1996.
Läs mer om Håkan Larsson

Veronica Rosen

Veronica Rosén

Veronica Rosén är civilekonom i grund och botten och är en riktig fena på vassa och komplicerade momsfrågor.
Läs mer om Veronica Rosén

Ur innehållet:

Nyheter och vardagsfrågor 2019

Moms på presentkort

Elektroniska tjänster som säljs till privatpersoner inom EU

E-handel med varor till privatpersoner inom EU

Förslag från EU: stor momsreform diskuteras

Uthyrning av legitimerad vårdpersonal

Försäljning av bolag 

Man pratar ofta om utlägg som sen ska vidare­faktureras. I momshänseende är det inte så vanligt med verkliga utlägg. Vi lär dig att känna igen ett verkligt utlägg och hur du hanterar en sådan vidarefakturering.

Det är vanligare att ha gjort ett inköp som sedan följs av en vidarefakturering. Då finns frågor kring avdragsrätt för moms på inköpet och om moms ska tas ut vid vidareförsäljningen.

Även andra frågor kan uppkomma. Om inköpsfakturan inte innehöll någon moms – kan då
vidarefaktureringen också vara utan moms? Om inköpsfakturan innehöll moms – ska då vidare­faktureringen alltid innehålla moms och med samma momssats?

 Målgrupp

Kursen passar den som hanterar såväl leverantörsfakturor som kundfakturor på företaget. Även revisorer och redovisningskonsulter som behöver kunna ge råd och hjälp till sina kunder i vardagliga momsfrågor har nytta av kursen.

 Kurstid

Heldagskurs kl 9–16

 Mer information?

Telefon 031-84 01 80 eller e-post

”Tyckte kursen var givande och även bra upplägg med pauser ca 1 gång / timme. Har lärt mig massa nytt och blivit uppdaterad vad gäller kursen. Kursledarna var duktiga och tydliga samt hänvisade till olika rättsfall och riktlinjer SKV har.” ”Väldigt duktiga kursledare, roliga och intressanta att lyssna till!” ”Som vanligt väldigt bra upplägg, med växlande talare, gruppdiskussioner och många pauser.” ”Bra upplägg, lättsamt, bra med praktik och rättsfall och frågor /diskussion.”

Kursdatum

Välj ort och datum från listan.
Pris kr 4 990,-
Anmälan Stockholm 2019-03-12 kl 09:00 - kl 16:00
Anmälan Göteborg 2019-03-14 kl 09:00 - kl 16:00
Anmälan Streamad kurs 2019-03-14 kl 09:00 - kl 16:00