Stappla kommer före gå

Vi närmar oss sommartider med stora steg, en tid som många förknippar med rekreation och vila. Samtidigt är det nu, när Sverige kryllar av glada semesterfirare, som många av våra ungdomar tar sina första stapplande steg ut i arbetslivet. Hur kan vi hjälpa dem vidare, även efter sommarens övningar, så att de lär sig gå på riktigt?
måndag 15 maj 2017
Lästid: 2 Minuter
info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedan
Var uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

Alla minns vi nog våra första trevande steg ut på arbetsmarknaden. Någon kanske delade ut reklam, en annan stod i en kiosk och sålde glass. En tredje hjälpte till i sina föräldrars företag med enklare kontorssysslor – tog emot ordrar, svarade i telefon och sorterade papper. De lite äldre ungdomarna i områden hade lite häftigare jobb inom vården, på ett lager eller i en butik. Häftigare jobb var förenat med större ansvar och därmed också bättre betalt.

Den där lönen man fick var ett kvitto på att man ansträngt sig och gjort nytta för någon annan. Att man var behövd. Allt fler ungdomar har idag svårt att ordna sommarjobb – tröskeln in till arbetsmarknaden är för hög. Vilka signaler skickar vi vuxna ut i och med det? Vi behöver inte dig. Du måste kunna gå direkt, det är inte tillåtet att stappla.

Hög ungdomsarbetslöshet

Sverige har en alarmerande hög ungdomsarbetslöshet. I mars 2017 uppgick den, enligt statistik från Ekonomifakta, till 20.3 procent. Det innebar att 122 200 ungdomar mellan 15-24 år var arbetslösa – alltså var femte ungdom som ville jobba hade inget jobb att få. Även om det var färre personer än samma månad förra året så var det ändå en mycket hög siffra.

Vad beror det på? Statistiken visar på att ungdomsarbetslösheten hållit sig på höga nivåer sedan nästan 20 år tillbaka. Eftersom den är högre än arbetslösheten i resten av befolkningen så talar det för att det inte är ett konjunkturproblem utan att det finns strukturella orsaker bakom de höga siffrorna.

Högre krav på effektivitet och färre "enklare jobb"

Vi har idag komplexa organisationer och små resurser för att skola in ovana medarbetare. Slimmade organisationer med höga krav på effektivitet och vinst försvårar möjligheterna att ta sig tid att introducera unga människor i arbetet, vi kräver att de ska kunna leverera direkt. Dalsvall och Lindström skriver i sin bok Rör om i HR-grytan; ”Troligen kommer också de enklare servicearbetena, som tidigare kunde vara en inkörsport för yngre att ersättas av den anstormning av japanska människoliknande robotar som många framtidsforskare ser framför sig.”

Förutom ett minskat utbud av ”enklare jobb” finns naturligtvis en mängd andra tänkbara orsaker till varför ungdomar idag har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden; höga ingångslöner, turordningsregler, ofullständiga gymnasiebetyg och högre sjuksiffror bland unga. Men oavsett anledning så kvarstår faktum. Samhället behöver människor som går, och för att lära sig att gå måste man få stappla en liten tid först.

Vill du anställa en ungdom i ditt företag eller organisation? På Arbetsförmedlingens hemsida finns det information om de stöd som erbjuds arbetsgivare som anställer en ungdom.

Gratis webinar: Kompetensutveckling – nyckeln till ett bra ledarskap

Ett av de viktigaste uppdragen en ledare har är att påverka andra genom utveckling, kulturbyggande och engagemang. Om du som ledare inte finns där för att påverka dina medarbetare, så finns det inget ledarskap. Men hur gör du då för att påverka andra? Och hur hänger det ihop med att bygga en lärande organisation?

Titta på webinaret!

 

Dela sidan: