Slipp ränta på uppskov

Har du sålt en bostad och fått uppskov med skatten? Funderar du på att lösa uppskovet, eller är du kanske tvungen enligt skattereglerna? Har du kanske redan löst det till och med? Inga problem – begär omprövning av tidigare deklarationer och tjäna tusenlappar.

     

den 20 mars 2018

Artikel från 2016-02-18 – uppdaterad 2018-03-20

Den som sålt sin bostad med vinst kan få uppskov med att betala skatten på hela eller en del av vinsten. Ett uppskov innebär dock att man får betala en årlig skatt på ca 0,5 procent av uppskovets storlek.

Beloppet du får uppskov med är själva vinsten när du säljer bostaden. Skatten på vinsten är 22 procent. Att ha ett uppskov på en miljon kronor innebär alltså att du har en skatteskuld på 220 000 kronor, som varje år kostar dig 5 010 kronor i ränta. En skuld som dessutom måste betalas någon gång.

Om man ställer uppskovsräntan i relation till själva skatteskulden innebär den en ränta på hela 3,25 procent före skatteavdrag. I dagens ränteläge kan det alltså finnas stora pengar att tjäna bara på att utöka sina befintliga bolån och lösa uppskovet. Ännu mer går att tjäna om man löser uppskovet på rätt sätt.

Läs mer: Få full koll på skattefrågorna med Servicepaket Skatt

Begär omprövning

Istället för att bara lösa ett uppskov på vanligt sätt bör du begära omprövning av tidigare års deklarationer, och helt enkelt avstå från det retroaktivt. På så sätt kan du spara flera tusen kronor i uppskovsränta. Det beror på att kostnadsräntan på skattekontot är väldigt låg. De senaste åren har den legat på 1,25 procent på årsbasis.

– Istället för att göra som vanligt kan man tjäna upp till 20 000 kr bara genom att ompröva uppskovet, säger Robert Selvaag, skatteexpert på Tholin & Larsson.

Om du begär en omprövning så måste du betala ett extra års ränta på själva skatten för bostadsförsäljningen. På en kvarskatt om 220 000 kronor blir kostnadsräntan 2 750 kronor på ett år. Du slipper dock betala någon uppskovsränta och spar alltså pengar.

Man kan begära omprövning för som mest fem år tillbaka i tiden. Under 2018 kan du alltså begära omprövning av deklarationerna för åren 2013 och framåt. Dessa deklarationer gäller inkomståren 2012 och framåt.

Om du kan begära omprövning ända tillbaka till det år då du deklarerade försäljningen får du alltså tillbaka all uppskovsränta som du betalat.

Håll dig uppdaterad!

Att arbeta med skatt innebär att man ständigt måste vara uppdaterat om vad som är på gång på skatteområdet. Med Servicepaket Skatt kan du känna dig trygg i att alltid ha tillgång till det senaste, och att du har ett korrekt svar nära till hands när du behöver det. Få tillgång till paketet


Robert Selvaag, skatteexpert  

Gratis webinar 31 januari:

Konferenser och interna informationsmöten

Nu är det dags för ännu ett av våra mycket uppskattade webinar om representation! Den här gången ska vi fokusera på konferenser och interna informationsmöten. Vi tittar på regler och praxis, varnar för vanliga fel och fallgropar och du får med dig nyttiga tips inför planeringen av interna konferenser och informationsmöten. 

Tid: 31 januarikl 10:00 - 10:30. Till anmälan