Representation kräver underlag

Det inkomstskattemässiga avdraget för både måltider och alkohol i samband med representation har avskaffats för räkenskapsåret 2017. Det innebär dock inte att det inte längre krävs något underlag för representationsutgifterna, till exempel vad avser vilka personer som har deltagit i representationen.
måndag 29 maj 2017
Lästid: 1 Minut
info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedan
Var uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

Avdrag medges fortfarande för momsen på utgifter för måltider och alkohol (högsta underlaget för momsavdrag är 300 kronor per person).

Avdrag medges dessutom fortfarande för exempelvis resor, hotellövernattningar, kringaktiviteter och gåvor i samband med representation samt momsen på utgifterna för detta.

Vidare medges avdrag med 60 kronor per person för så kallad enklare förtäring av mindre värde (högsta underlaget för momsavdrag är dock även här 300 kronor).

Så länge ett företag yrkar avdrag för representation – både i inkomst- och/eller i momsdeklarationen – bör avdragsrätten alltså dokumenteras på samma sätt som tidigare.

Skatteverket anger i sina rekommendationer att en restaurangnota eller liknande verifikat bör innehålla följande uppgifter:

  • Datum för representationen.
  • Namn, yrke eller funktion i företaget avseende samtliga personer mot vilka representationen har utövats.
  • Det eller de företag som representanterna har företrätt.
  • Syftet med representationen.

Det kan också konstateras att för de anställda måltid i samband med representation fortsatt är skattefri.

Exempel

Kalle, som är anställd i Göteborg, har på torsdagen varit ute på ett uppdrag för sin arbetsgivares räkning där det ingått representation. Han har träffat Kristina i Stockholm där de över en lunch diskuterat förutsättningar för ett nytt leverantörsavtal mellan de båda bolagen som Kalle och Kristina är anställda i (lunchen kostade 150 kronor/st inklusive dryck). Efter att ha övernattat på ett hotell i Stockholm åker Kalle till kontoret i Göteborg på fredagen.

På kvittot för lunchen måste både Kalle och Kristinas namn mm noteras. Detta trots att kostnaden inte är inkomstskatterättsligt avdragsgill. Då lunchen kostade mindre än 300 kronor/st är hela momsen för lunchen avdragsgill. För hotell- och resekostnad gäller skäligt avdrag varför kostnaden i detta fall är avdragsgill både inkomstskattemässigt och momsmässigt. Här måste det, i vanlig ordning, finnas en faktura som underlag för kostnaden.


Vill du få koll på det senaste inom representation och andra ämnen inom skatteområdet? Testa vårt Servicepaket Skatt

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer Info. Det bästa från oss inom lön, skatt och moms en gång i månaden – enklare kan det inte bli. 👍



Dela sidan: