Fakturering till privatpersoner

För vilka typer av omsättningar ska en fullständig faktura utfärdas till privatpersoner enligt momslagen? Och finns det några undantag?

     

den 26 november 2018 Veronica Rosen

Vid vissa omsättningar till privatpersoner ska en faktura utfärdas enligt momslagen.

Det gäller:

  • Omsättning av nya transportmedel till en privatperson om transportmedlet transporteras från Sverige till ett annat EU-land.
  • Omsättning av varor vid distansförsäljning (post­orderhandel) till köpare i Sverige.
  • Omsättning av bygg- och anläggningstjänster och av varor som omsätts i samband med sådana tjänster.

I dessa fall ska alltså en fullständig faktura enligt momslagen utfärdas. Det finns dock en möjlighet att utfärda en s k förenklad faktura vid belopp om högst 4 000 kr inkl moms.

Krav på dokumentation enligt andra lagar

Detta innebär dock inte att omsättningar till privatpersoner kan göras utan något dokument i andra fall. Det innebär bara att dokumentet inte behöver innehålla alla uppgifter som momslagen normalt kräver.

Kraven i andra lagar än momslagen måste dock vara uppfyllda, t ex kraven på verifikation i bokföringslagen.

Mer information om fakturor 

Vill du veta mer om fakturering? Prova då Servicepaket Moms och få tillgång till vår stora faktabank, senaste nytt på momsområdet, intressanta webinar, interaktiva verktyg - och mycket mer. Prova paketet gratis


Robert Selvaag, skatteexpert  

Gratis webinar 31 januari:

Konferenser och interna informationsmöten

Nu är det dags för ännu ett av våra mycket uppskattade webinar om representation! Den här gången ska vi fokusera på konferenser och interna informationsmöten. Vi tittar på regler och praxis, varnar för vanliga fel och fallgropar och du får med dig nyttiga tips inför planeringen av interna konferenser och informationsmöten. 

Tid: 31 januarikl 10:00 - 10:30. Till anmälan