Arbetsgivardeklarationerna på individnivå (AGI) – är du beredd?

Nu är det inte lång tid kvar innan alla företag ska lämna sina arbetsgivardeklarationer på individnivå. Många har redan börjat, men för de allra flesta gäller att deklarationerna ska lämnas första gången för lönemånaden januari 2019, det vill säga senast den 12 februari 2019.
Lennart SalomonssonSkatteexpert
tisdag 2 oktober 2018
Lästid: 2 Minuter
info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedan
Var uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

De nya reglerna innebär att i princip samtliga ersättningar, förmåner och skatteavdrag med mera ska redovisas på individnivå (individuppgift) för varje anställd varje månad.

Varje månad ska företagets sammanlagda arbetsgivaravgifter redovisas (huvuduppgift). Samma gäller de sammanlagda skatteavdragen varje månad.

Utöver att eventuella felaktigheter i redovisningen kan upptäckas och därmed korrigeras snabbare är tanken med den nya rapporteringen bland annat att de månatliga arbetsgivardeklarationerna ska ersätta de årliga kontrolluppgifterna.

1 juli 2018 respektive 1 januari 2019

För de företag som den 1 juli 2018 var skyldiga att föra personalliggare, och som då hade fler än 15 anställda, började det nya sättet att redovisa den 1 juli. Den första arbetsgivardeklarationen på individnivå lämnades för dessa företag därför den 17 augusti i år.

De som redan har börjat redovisa på det nya sättet (och som alltså för personalliggare) var tvätterierna, restaurangerna, frisörerna och de företag i byggbranschen som använder SNI-kod F41 (byggande av hus).

Alla övriga företag ska lämna arbetsgivardeklarationer på individnivå från och med den 1 januari 2019, det vill säga första gången den 12 februari 2019.

Flera myndigheter får direktåtkomst

Försäkringskassan, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen ska få direkt åtkomst i vissa fall till de uppgifter som har lämnats på individnivå i en arbetsgivardeklaration. Samma gäller Kronofogden och Tullverket.

Detta är ett sätt att till exempel kontrollera att någon inte får sjuk- eller föräldrapenning samtidigt som han eller hon arbetar.

Skatteverket ska i vissa fall även kunna lämna ut uppgifter till arbetslöshetskassorna.

Frågeställningar med anledning av de nya bestämmelserna

Varje månads utbetalda ersättningar, förmåner och skatteavdrag med mera måste stämma överens med vad som har deklarerats för varje anställd varje månad. Detta med anledning av att de månatliga arbetsgivardeklarationerna fungerar som en sorts ”kontrolluppgift” för de anställda.

Av förklarliga skäl har därför många frågor dykt upp vad gäller den nya redovisningen. Fler frågeställningar tillkommer dessutom hela tiden.

Hur ska till exempel arbetsgivarens återkrav på en anställd för för mycket utbetald lön hanteras, dels under pågående år men också ett senare år?

Vad som gäller när en anställd har slutat sin anställning och arbetsgivaren har ett krav på lön på den anställde är en annan fråga som är vanligt förekommande.

Gratis webinar: Kompetensutveckling – nyckeln till ett bra ledarskap

Ett av de viktigaste uppdragen en ledare har är att påverka andra genom utveckling, kulturbyggande och engagemang. Om du som ledare inte finns där för att påverka dina medarbetare, så finns det inget ledarskap. Men hur gör du då för att påverka andra? Och hur hänger det ihop med att bygga en lärande organisation?

Titta på webinaret!

 



Dela sidan: